תושב חוץ שחוזר לישראל
הטבות מס לתושב חוזר ותושב חוזר ותיק, דיווח על הכנסות מחו"ל, העברת כספים מחשבון בנק זר
תושב חוזר רגיל, תושב חוזר ותיק ותושב חוץ ששב לישראל
תושב חוזר הוא מי ששב לישראל לאחר שהיה תושב חוץ במשך שש שנים לפחות. תושב חוזר ותיק הוא מי ששב לישראל אחרי שהיה עשר שנים לפחות מחוץ לישראל.
תושב ישראל שהפך לתושב חוץ וחוזר לישראל אחרי שהות קצרה משש שנים, לא מוגדר "תושב חוזר" על פי הגדרת מס הכנסה. כך למשל, גם מי שניתק תושבות במס הכנסה והיה תושב חוץ במשך 5 שנים מלאות, לא יהיה זכאי להטבות של תושב חוזר המוגדרות בפקודת מס הכנסה (אך הוא עדיין עשוי להיות מוגדר כתושב חוזר במשרד הקליטה ולהיות זכאי להקלות מכס).
שימו לב: לפני החזרה לישראל, חשוב לודא שאתם לא חשופים לטענות מצד מס הכנסה לגבי אי הגשת דו"ח בישראל בגין חלק מתקופת השהייה שלכם בחו"ל.
זכויות והטבות מס של תושב חוזר
תושב חוזר זכאי לחמש שנות פטור ממס על הכנסות פאסיביות מחוץ לישראל (דיבידנד, ריבית, תמלוגים ושכר דירה) שמקורן בנכסים שנרכשו לאחר עזיבת ישראל, וכן זכאי עשר שנות פטור ממס רווח הון לאחר השיבה לישראל במכירת אותם נכסים.
תושב חוזר ותיק זכאי להטבות מס משמעותיות יותר. בין היתר:
-
פטור ממס למשך 10 שנים על הכנסות מחוץ לישראל (פאסיביות ואקטיביות). כלומר, הפטור מתייחס גם לרווח הון ממימוש השקעות וגם להכנסות מפעילות עסקית או עבודה מחוץ לישראל.
-
לגבי נכסים מחוץ לישראל (רווח הון או הכנסות שוטפות), הפטור יחול גם אם נרכשו לאחר חזרתו ארצה של התושב החוזר, ובמהלך 10 שנות הפטור.
-
זכאות לשנת הסתגלות.
השאלה האם אדם יהיה זכאי להטבות מס כתושב חוזר או תושב חוזר ותיק, תלויה בשאלה מאיזה מועד הוא הפסיק להיחשב תושב ישראל לפי ההגדרה של מס הכנסה. בהנחה שלא נעשה ניתוק תושבות מסודר בישראל ולא הוגש דו"ח מס, יתכן מאד שסטטוס התושבות שלו ברשות המסים יקבע שלא בצמוד למועד העזיבה שלו.
כך למשל, כשאדם עוזב את ישראל באמצע השנה, מס הכנסה עשוי להמשיך לראות בו תושב ישראל עד לסוף אותה שנת מס לכל הפחות, ולעיתים עד למועד מאוחר יותר.
תושב חוזר בביטוח הלאומי
מי שחזר לישראל כדי להתגורר בה, צריך להסדיר את סטטוס התושבות בביטוח הלאומי. זה נכון בעיקר במקרים שבהם בוצע ניתוק תושבות מהביטוח הלאומי במועד העזיבה, או במקרים שבהם הביטוח הלאומי ניתק אתכם מיזמתו (לרוב אחרי שהות של כ-5 שנים בחו"ל).
תושב חוזר שיוכר כתושב ישראל, יהיה זכאי לקבלת ביטוח בריאות ממלכתי בישראל אחרי תקופת המתנה שמשכה בין חודשיים לשישה חודשים, בתלות במשך השהיה בחו"ל. ניתן לפדות את תקופת ההמתנה ולהיות זכאים לשירותים רפואיים אחרי תשלום "דמי פדיון".
מדובר בתשלום בסך של עד 12,210 ש"ח (נכון ל- 01.01.2020).
עו"ד טינה קפלן בעלת ניסיון רב ומקיף בליווי וייעוץ לתושבים חוזרים ועולים חדשים. עו"ד קפלן מייצגת את התושבים החוזרים הן בפני מס הכנסה והן בפני הביטוח הלאומי. בין השירותים שתוכלו לקבל: יעוץ מס ותכנון לפני הגעה לישראל, בדיקת זכאות להטבות מס של תושב חוזר ותיק, מתן חוות דעת משפטית במקרים המתאימים, פניה בבקשה לקבלת אישור מרשות המסים (רולינג), הגשת דו"חות מס בישראל ועוד.